Een “kette” Dorniers stijgt op over de Vosstraat en vliegt over Antwerpen voor een missie boven Engeland. (Coll. Jean Dillen)
Fliegerhorst Antwerpen-Deurne
Pas op 13 mei werd overgegaan tot de ontruiming van de Antwerpse luchthaven. Het burgerpersoneel onder leiding van commandant Scheldeman vertrok en de militairen lieten het vliegveld ‘springen’ en vertrokken richting kust. De tot ontploffing gebrachte explosieven richtten slechts oppervlakkige schade aan, die door de Duitsers snel werd hersteld.
Van dan af zou ook de Antwerpse luchthaven een rol spelen in het oorlogsgebeuren.
Op 13 mei kreeg de Belgische Luitenant Meeuws de opdracht het vliegveld te laten ‘springen’ en zich terug te trekken. De volgende dag vertrok ook het burgerpersoneel richting kust. Op 17 mei wapperde de Duitse vlag op de toren van de kathedraal.
Een Duits detachement sloeg zijn tenten op in de tuin van het Drakenhof. De militairen gingen onmiddellijk aan de slag en de kuilen, achtergelaten door de ontploffingen, werden opgevuld. De eerste vliegende bezoekers waren enkele éénmotorige Henschel 126 verkenningsvliegtuigen. Zij werden op 23 mei gevolgd door het Jagtgeschwader 51, waarvan de piloten werden ondergebracht in het Centuryhotel. Zij werden per taxi van en naar het vliegveld gebracht...
Enkele dagen later werden zij vervangen door een Gruppe Messerschmitts (JG26). De Duitsers begonnen dan het van het vliegveld te vergroten richting Borsbeek.
De boerderijen tussen de Mortselsesteenweg en de militaire baan en aan de kant van de Vosstraat werden ontruimd.
Begin juli kwam Hauptmann Otto Pilger aan op Deurne om de nieuwe basis voor zijn Kampfgeschwader 3 (II/KG3) te inspecteren. Op 8 juli arriveerden de eerste Dorniers en met hen 2.500 man personeel waarvan er 1.000 in Deurne werden ondergebracht. Het hoofdkwartier werd ondergebracht in het Varentshof in de Deurnestraat. In het najaar van 1940 namen de Dorniers van KG3 vanaf Deurne deel aan de Slag om Engeland, met zowel dag- als nachtvluchten. In maart 1941 werd het Geschwader teruggetrokken en werd het uitgerust met Junkers Ju.88’s en ingezet op fronten in Zuid Europa.
Antwerpen kreeg een andere bestemming...
Foto onderschriften (boven-links tot onder-rechts)
Stampe en Vertongen Museum vzw
Internationale Luchthaven Antwerpen
Gesloten op Paaszondag en in de maanden augustus, januari en december.
Alle rechten voorbehouden | Stampe en Vertongen Museum vzw