P23

Foto genomen vanuit het ruim van één van de bommenwerpers bij de aanval op Mortsel. Het toestel bevindt zich boven Fort VI. (Smithsonian Institute)

Een tragedie : bommen op Mortsel


Op 5 april 1943 organiseerde de USAAF VIII Air Force een aanval bij daglicht op Mortsel. Het doel was de Erlafabrieken die door de Duitsers gebruikt werden voor de herstelling van hun vliegtuigen. Het was een typische “bombing raid”, die door foute inschatting volledig is mislopen. In minder dan 8 minuten werden 936 inwoners van Mortsel gedood, waaronder 109 kinderen jonger dan 15 jaar. Meer dan 1600 gewonden, waarvan 600 ernstig...

De in Mortsel gelegen Minervafabrieken, worden door de Duitsers gebruikt om er hun Messerschmitt Me.109 jachtvliegtuigen te herstellen, die tijdens hun missies schade hadden opgelopen. Vanaf dan ging de fabriek door het leven als ERLA VII Werke. Het afstellen van de motoren en kalibreren van de kompassen werd op de luchthaven en in Fort III gedaan. In 1943 stelde Erla ongeveer 3.000 mensen tewerk. Zij ontsnapten daardoor aan de verplichte arbeid in Duitsland.

Het belang van Erla voor de Duitse oorlogsinspanning bleef bij de geallieerden niet onopgemerkt. In de ochtend van 5 april 1943, werden 104 viermotorige bommenwerpers klaargemaakt en voorzien van 283 ton bommen. Rond 13u15 klommen de toestellen naar hun rendez-vous point op 25.000 voet hoogte.

Niet-aflatende aanvallen door Duitse jachtvliegtuigen, zorgden ervoor dat 21 bommenwerpers nooit hun doel zouden bereiken. Door problemen bij het aanvliegen van het doel, zouden uiteindelijk slechts 33 bommen in een straal van 300m van de fabriek terechtkomen. Ze troffen vooral het centrum van Mortsel. Er werden echter bomkraters gevonden tot op 1.800 m van het doel. Slechts 4 bommen troffen de installaties van Erla, zij doodden 229 werknemers, terwijl 78 anderen vermist werden.

De brand die volgde op het bombardement vernielde de Erlafabriek.

Wat een mooie lentedag had moeten worden, eindigde voor velen in een tragedie. 

Op 9 april, werden de slachtoffers - na een symbolische eredienst in de Antwerpse kathedraal - ten grave gedragen.

Mortsel kon aan de heropbouw beginnen...

Share by:
Privacybeleid Cookiebeleid